Ambassadeurs

Floortje
"Ik wil meer doen"

Floortje Dessing

Sinds 2003 is Floortje Dessing ambassadeur van Max Havelaar. Daarnaast is ze producente en presentatrice van reistelevisieprogramma’s en schrijfster van reisverhalen. Met de opbrengsten van haar eerste boek, startte ze Nukuhiva: een winkel met verantwoord geproduceerde kleding in Utrecht en Amsterdam. Ook heeft ze een eigen uitgeverij, Keff & Dessing Publishing. In het kader van haar ambassadeurschap, bezocht ze Fairtrade gecertificeerde theeplantages in Sri Lanka, koffieplantages in Zuid-Afrika, bananenboeren in Peru en mangoproducenten in Burkina Faso.

“Iets goeds willen doen, dat zit gewoon in mijn genen. Ik ben geboren in een groen nest. Het waren de 70-er jaren. Voor ons gezin was het heel normaal om niet alleen aan jezelf te denken, maar ook aan de natuur en de mensen om je heen. Dat geldt nu nog steeds voor mij. Ik ben tv-presentatrice en het is geweldig om voor mijn tv-programma’s de wereld rond te reizen. Maar ik wil meer doen dan alleen dat. Fairtrade gaat uit van de gelijkwaardigheid van mensen: eerlijke kansen, gelijke behandeling en het stimuleren van onderwijs en de gezondheidszorg. Daar geloof ik in. Niet alleen in winst maken, zoals sommige multinationals voor ogen hebben. Westerlingen die stinkend rijk worden door werknemers aan de andere kant van de wereld voor een hongerloon te laten werken. Waarom gebeurt dat nog steeds? Raadselachtig vind ik het. Dat is toch een doodlopende weg?”

Tijdens haar reisprogramma's bezocht Floortje verschillende boerenorganisaties die werken met Fairtrade. Ze sprak met de boeren en maakte zo kennis met de personen achter de producten met het Max Havelaar keurmerk. Bekijk de video van haar bezoek aan een bananencoöperatie in Ecuador.

Reinier
"De ander te groen af zijn"

Reinier van den Berg

Reinier van den Berg (1962) heeft gestudeerd aan de Universiteit te Wageningen en specialiseerde zich in luchtverontreiniging. Hij is onder andere bekend van RTL 4, waarvoor hij sinds 1989 het weer presenteert. Verder is hij geregeld te zien bij regionale omroepen zoals TV Gelderland en presenteerde hij een wetenschapsprogramma bij de EO, genaamd Galileo.

Daarnaast is hij specialist in klimaatverandering en benadrukt hij in publicaties en lezingen het belang van duurzaamheid. Zijn slogan is: ‘de ander te groen af zijn’. In zijn lezingen gebruikt hij indrukwekkende beelden van de (smeltende) ijskap van Groenland, waarheen hij expedities organiseert. Op twitter deelt hij, onder de naam @weermanreinier, bijna dagelijks wetenswaardigheden over het weer, klimaat en duurzaamheid.

Sinds 2013 is hij initiatiefnemer van Ecoland.tv. De ambitie is om op kabeltelevisie, in Nederland en in de toekomst ook in het buitenland, te laten zien dat economie en ecologie wel degelijk samen kunnen gaan. Daar past het promoten van klimaatneutrale producten zoals Fairtrade klimaatneutrale koffie perfect bij. In deze koffie zien we de symbiose tussen economie en ecologie werkelijkheid worden. Er wordt recht gedaan aan het milieu en aan de belangen van de koffieboeren (ofwel aan de economie ter plaatse). Daarom zet Reinier zich vanaf juni 2014 ook in als ambassadeur van Stichting Max Havelaar, mede-initiator van het project rondom Fairtrade klimaatneutrale koffie.

Als ambassadeur is hij ook betrokken bij het werk van Light for the World, Mercy Ships en van Trees for All.