Biologische landbouw

Fairtrade stimuleert kleinschalige boeren en plantages om hun producten biologisch te verbouwen. Zij krijgen voor biologische producten een extra toeslag bovenop de Fairtrade premie.

 

Banelino farmer zonder logo

Toch is biologische productie geen voorwaarde voor Fairtrade certificering. Dat zou de instapeisen voor veel boeren te hoog maken. Er zijn financiële middelen nodig om te kunnen investeren in de overstap naar biologische teelt. Het Fairtrade systeem is erop gericht om de duurzaamheid en kwaliteit van de productie geleidelijk te vergroten. Veel coöperaties kiezen er na een paar jaar Fairtrade certificering dan ook voor om biologisch te gaan produceren. In 2012 had 54% van alle Fairtrade producenten een keurmerk voor biologische productie.

Ook voor boeren die hun gewassen niet-biologisch verbouwen gelden strikte milieueisen. Zij moeten het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk vermijden. Fairtrade International heeft een lijst opgesteld met bestrijdingsmiddelen die verboden zijn en middelen waarvan het gebruik wordt afgeraden. Wanneer boeren toch bestrijdingsmiddelen moeten gebruiken, dienen zij zichzelf en hun omgeving zo goed mogelijk beschermen. Hun coöperaties zijn verplicht om trainingen te geven over veilig gebruik en opslag van bestrijdingsmiddelen. Ook moeten de boeren beschermende kleding dragen.

Steeds meer producten dragen zowel het Fairtrade als het EKO keurmerk of het SKAL keurmerk voor biologische producten.

In supermarkten, natuurvoedingswinkels en wereldwinkels kun je het dubbele keurmerk bijvoorbeeld vinden op producten van Albert Heijn Biologisch, op de Fairtrade koffies van Peeze, de koffie en thee van Simon Lévelt, op de Fairtrade bananen die bij Albert Heijn en Jumbo liggen, op veel producten van Fair Trade Original en op producten van Bio+.

Wil je meer over dit onderwerp weten? Bekijk dan eens onderstaande websites:

Wat is biologische landbouw?

Standaarden voor organisaties van kleine boeren

Standaarden voor plantages

Prohibited Materials List