Fairtrade Weken

Fairtrade banaantje


Ruim 5.000 winkels, waaronder supermarkten, natuurvoedingswinkels en Wereldwinkels, deden mee aan de landelijke Fairtrade Week. Een record. Nederland telt meer dan 4.000 Fairtrade gecertificeerde producten die tijdens de Fairtrade Week, van 28 oktober tot en met 5 november, extra werden uitgelicht op de winkelvloer met speciale acties en aanbiedingen.

Verkoop en Fairtrade premie
Het afgelopen jaar steeg de wereldwijde verkoopwaarde van Fairtrade producten naar € 7,88 miljard. De grootste groei zat in Fairtrade cacao met maar liefst 34%, gevolgd door suiker (7%), bananen (5%) en koffie (3%). Door de internationale verkoop van Fairtrade gecertificeerde producten ontvingen boerenorganisaties € 150 miljoen extra aan Fairtrade premie. Deze premie investeren boerencoöperaties en comité’s van arbeiders onder andere in productiviteit, gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting en trainingen op het gebied van klimaatverandering.

Klimaatverandering
Vooral boeren in ontwikkelingslanden hebben te maken met de negatieve gevolgen van klimaatverandering. Zo is de koffieplant extreem gevoelig voor temperatuurschommelingen en wordt de wereldwijde koffieproductie bedreigd. Om aandacht te vragen voor de enorme uitdagingen waarmee miljoenen boeren te maken hebben, startte Max Havelaar tijdens deze Fairtrade Week de campagne Coffee to Stay, voor koffie met toekomst.

Deelnemende supermarkten en winkels
Aan de najaarseditie van de Fairtrade Week 2017 deden de volgende supermarkten en winkels mee: Action, Albert Heijn, Aldi, Boni, Boon’s Markt, Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk, Ekoplaza, Emté, Hema, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Lidl, MCD, Plus, Poiesz Supermarkten, Spar, Vomar en de Wereldwinkel. Een overzicht van de acties en aanbiedingen tijdens de Fairtrade Week werd gebundeld in de Fairtrade Week folder die huis aan huis verspreid werd. De aanbiedingen gaan niet ten koste van het boereninkomen maar werden aangeboden door de deelnemende winkels. 

Fairtrade Weken 2018                                                                                                            In 2018 zullen opnieuw twee edities van de Fairtrade Week plaatsvinden. In het voorjaar van 2018 gaat het om de week van 5 tot en met 13 mei. Op zaterdag 12 mei wordt World Fair Trade Day, de internationale dag van de eerlijke handel, gevierd. De najaarseditie van de Fairtrade Week loopt van 27 oktober tot en met 4 november.

De Fairtrade Week wordt mede mogelijk gemaakt door Axender.