Koffiecampagne

Weet wat je koopt fairtrade  koffie

Wij zijn kampioen koffieleut. ’s Ochtends bij het ontbijt, na het eten, voor het eten, met suiker, melk of zwart: koffie wordt veel en vaak gedronken in Nederland. Terwijl het voor velen van ons onlosmakelijk verbonden is met het ochtendritueel, klinkt de andere kant van het verhaal vaak heel somber.

Twintig miljoen kleinschalige koffieboeren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië verbouwen 80% van alle koffie die wereldwijd gedronken wordt. Maar wist jij dat veel van hen op dit moment onder de armoedegrens van 1,90 US dollar per dag moeten leven? Vind jij dit ‘fair’ tegenover de mensen die jouw ochtendritueel mogelijk maken?

Oké, de koffiesector verkeert in een grote crisis. Dikke vette crisis ja! Koffieboeren in Colombia gingen zelfs de straat op om te staken vanwege de extreme prijscrash. Klimaatverandering, prijsdaling, en vergrijzing; de drie grote bedreigingen die het de koffieboeren van tegenwoordig ontzettend moeilijk maken. En dit alles werkt problemen als kinderarbeid, houtkap en overmatig gebruik van pesticiden in de hand.

Een wereld zonder koffie? Yup, wen er maar aan als dit zo doorgaat. Geen fijne gedachte voor de Nederlander, die met gemiddeld vier kopjes koffie per dag tot de top drie van grootste koffieverbruikers ter wereld behoort.

Daarom hebben wij oktober tot koffiemaand uitgeroepen. En people power werkt! Dus laten we de handen ineenslaan voor Fairtrade koffie. Koffie zoals 't hoort. Want wij Nederlanders hebben alles over voor ons kopje koffie, toch?

Op social media delen wij feiten, tips, verhalen en lekkere recepten met betrekking tot Fairtrade koffie.

Dinsdag 15 oktober organiseren wij een Eerlijke Koffiestaking, om te zorgen voor een betere betaling aan koffieboeren. We vragen iedereen om te helpen en mee te doen! “To change everything we need everyone.” Hier is alles wat je nodig hebt om in actie te komen