Weet wat je koopt

Hoofdbanner fairtrade weet wat je koopt max havelaarArmoede. Uitbuiting. Slavernij. Kinderarbeid. Het bestaat nog steeds. Grondoorzaak? De veel te lage prijs die de industrie betaalt aan boeren en arbeiders aan het begin van voedselketens. Zij kunnen nauwelijks in hun eerste levensbehoeften voorzien, laat staan duurzaam produceren. De Fair van je Bed Show brengt de problemen van boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden, die achter typisch ‘Nederlandse’ producten schuilgaan, een stuk dichterbij.

Wat weet je nu als je Fairtrade producten koopt?

Je staat in de supermarkt voor het koffieschap met tientallen soorten, merken en smaken voor je neus. Wat kies je? Je oude vertrouwde pak, een nieuwe flavour of ga je voor de aanbieding? Een keuze die we dagelijks maken voor bijna al onze producten en vaak baseren op uiterlijke kenmerken en gevoel. Maar denk je ooit na over de herkomst en productie van jouw koffie, hagelslag of bananen?

Wij wel! Een deel van de producten in jouw supermarkt komt namelijk uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De weg die deze producten naar jouw keukentafel afleggen is lang en niet altijd eerlijk. Maar samen kunnen wij dit eerlijker maken. Jij als consument door Fairtrade te kiezen, de industrie door beter te betalen, en wij als Fairtrade om hiervoor op te komen. Als jij voor een Fairtrade product kiest, weet je dat er een inkoopprijs is betaald aan het begin van de handelsketen die het voor boeren en arbeiders mogelijk maakt in een fatsoenlijke levensstandaard te kunnen voorzien.


Daarnaast zijn er wereldwijd veel internationale afspraken over bijvoorbeeld mensenrechten en arbeidsverhoudingen. Echter vaak wordt niet of nauwelijks op de naleving toegezien. Ook daar komen de Fairtrade standaarden van pas. De onafhankelijke organisatie FLOCERT controleert of Fairtrade producten op een eerlijke en verantwoorde manier zijn geproduceerd.

Is de ideale situatie voor de boeren en arbeiders binnen Fairtrade dan al bereikt? Nee, ook voor Fairtrade gecertificeerde boeren en arbeiders geldt dat de situatie nog sterk verbeterd moet worden. Nog veel te veel boeren en arbeiders leven in armoede. Van cruciaal belang is dat Fairtrade boerenorganisaties meer van hun oogst tegen de gunstige Fairtrade voorwaarden kunnen verkopen en daarin speel jij een belangrijke rol. Als jij vaker voor Fairtrade producten kiest, stijgt het volume en daarmee het vermogen om hun situatie te verbeteren.

Deal or unfair deal? – koffie

De geur van koffie in de ochtend, een coffee to go naar je werk of een latte tijdens je vergadering. Koffie is een ochtendritueel van ons velen. In Nederland drinken wij dagelijks dan ook miljoenen kopjes koffie per dag! Zo’n 80% van al deze koffie komt uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Het verbouwen van koffie is voor de meeste koffieboeren geen winstgevende zaak. De koffieprijzen zijn lager dan ooit, en daar betalen de boeren en het milieu de prijs voor. Veel koffieboeren vechten om te overleven, laat staan dat zij duurzaam kunnen produceren. Waarom verdienen de koffieboeren dan niet meer? Dit komt vooral doordat de macht in de koffieketen bij slechts enkele grote handelaren ligt die de prijs bepalen en ook laag kunnen houden. Daarom komen wij op voor deze koffieboeren door voor hen tenminste de Fairtrade minimumprijs en premie te eisen. Wij streven ernaar dat boeren kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Een leefbaar inkomen is ons uiteindelijke doel. 

Hoe verdeel jij de buit? – cacao

Voor cacaoboeren geldt hetzelfde als koffieboeren: miljoenen boeren in cacao-producerende landen leven in armoede. Grote kans dat de cacao in jouw favoriete chocoladereep uit Ghana of Ivoorkust komt. Deze twee landen produceren namelijk ruim 60% van het wereldwijde volume aan cacaobonen. Een maaltijd per dag overslaan is voor veel van deze boerengezinnen geen uitzondering. Ook hier spelen de lage prijzen een belangrijke rol als oorzaak van armoede en mensenrechtenschendingen zoals kinderarbeid en uitbuiting. Om dit tegen te gaan hebben wij strenge eisen in onze standaarden opgenomen. Is daarmee de armoede onder Fairtrade gecertificeerde boeren in een keer opgelost? Helaas niet, want de meeste inkopers kiezen nog steeds voor de goedkopere niet gecertificeerde cacao waardoor Fairtrade gecertificeerde boeren niet hun volledige oogst onder Fairtrade voorwaarden kunnen verkopen. Als er meer vraag is naar Fairtrade chocolade, zullen de boeren meer cacao tegen een gunstigere prijs kunnen afzetten. Win-Win!

Proef de verschillen! – bananen

Wist je dat wij jaarlijks in Nederland zo’n 720 miljoen bananen eten met zijn allen. Dat zijn zo’n 42 bananen per persoon! Gezond en vaak lekker goedkoop! Deze lage prijzen hebben echter een nadelig effect voor de boeren en arbeiders aan de andere kant van de keten. Terwijl de productiekosten van bananen zijn gestegen, blijven supermarkten jou trekken met hun goedkope bananen. Deze prijsdruk zorgt ervoor dat de arbeiders op de plantages niet of nauwelijks in staat zijn in hun levensonderhoud te voorzien. Hoewel een leefbaar loon een mensenrecht is, is dit lang niet overal vanzelfsprekend. Dat moet anders vinden wij. Naast de Fairtrade minimumprijs en premie werken wij daarom aan het verbeteren van de sociale omstandigheden. Bijvoorbeeld door samenwerking te stimuleren, een basisloon te eisen, eerlijke contracten en gezondheids- en veiligheidsmaatregelen voor werknemers verplicht te stellen. In de Fairtrade standaarden hebben wij tevens vastgelegd dat uiteindelijk moet worden toegewerkt naar een leefbaar loon waarin samenwerking met alle partijen in de keten cruciaal is.

Tea time terror test – thee

Thee is na water ‘s werelds meest populaire drankje. Een geschatte 70.000 kopjes thee worden per seconde weggedronken wereldwijd! Al die thee moet natuurlijk ergens vandaan komen. Maar waar? Thee komt van grote theeplantages uit landen zoals India en Sri Lanka en van kleinschalige theeboeren uit Afrika. Veel theeboeren staan voor de uitdaging van lage en fluctuerende prijzen voor het groene blad dat ze verkopen, en een gebrek aan onderhandelingskracht in een theeketen die gedomineerd wordt door grote bedrijven. Werknemers op de theeplantages worden vaak geconfronteerd met lage lonen, lange werktijden en een moeilijke relatie met het management. Vaak zijn ze van het management afhankelijk voor hun basisbehoeften zoals huisvesting, gezondheidszorg, toegang tot water en zelfs onderwijs voor hun kinderen. Wij zetten ons in om voor de medewerkers op de theeplantages goede en veilige arbeidsomstandigheden te creëren. De kwaliteit van de thee én de impact op de arbeiders en hun gezinnen maken Fairtrade thee extra bijzonder.

Wat misschien tot nu toe ver van je bed leek te zijn, komt nu akelig dichtbij. Er kan veel leed schuilgaan achter jouw boodschappen. Let daarom op het Fairtrade keurmerk, dan weet je tenminste zeker dat iedereen blij wordt, ook de boeren en arbeiders!

Weet wat je koopt. Fairtrade.