Een uniek programma

Logo fcp

De emissierechten die de koffiebrander gebruikt, zijn bijzonder. Niet voor een spotprijs gekocht op een anonieme markt. Ze komen ook niet van een willekeurig project. De leverancier van de rechten is een Fairtrade gecertificeerde boerenorganisatie in Ethiopië. De compensatie vindt dus direct in de keten plaats en genereert extra inkomsten voor kleine koffieboeren.

Het unieke van dit FCP is dat alle schakels in de keten hun verantwoordelijkheid nemen. Koffiebranders pakken hun eigen energiegebruik aan. De boerenorganisatie in Ethiopië voert projecten uit die haar leden een beter bestaan geven en hun productiemilieu beschermen. Bijkomende winst is dat die projecten het CO2-niveau in de atmosfeer omlaag brengen. Ze gaan namelijk ontbossing tegen. Dat is ons aller belang, want het bestrijdt klimaatverandering.

Wat is er eerlijk aan de verhandelde emissierechten in het FCP? Het Fairtrade-doel is niet anders dan anders. Het gaat om markttoegang voor kleine producenten tegen een eerlijke prijs. Fairtrade brengt de baten van emissiehandel naar de mensen die er het meest voor in aanmerking komen. Een ‘fair traded’ emissierecht beloont de producent ervan, niet de projectontwikkelaar of de handelaar. Dat maakt de handel in emissierechten fair.