Cacaoboerinnen in Ivoorkust worden rolmodellen voor gelijke rechten

Womenship fb

De meeste boerinnen in ontwikkelingslanden ontvangen een lager inkomen dan mannen, zijn vaak zelf geen landeigenaar en hebben geen toegang tot zakelijke leningen en landbouwtraningen. Dit terwijl er een direct verband lijkt te zijn tussen het verbeteren van vrouwenrechten en het reduceren van armoede, zo blijk uit recent onderzoek.

Om de eerste stap naar gelijke rechten te zetten, introduceerde Fairtrade Africa in mei 2017 de Women’s school of Leadership in Ivoorkust. Dit innovatieve nieuwe project is gericht op vrouwen in cacaogemeenschappen. Tijdens een intensieve training worden de 24 studentes van de lichting van 2017 klaargestoomd om voorvechter van gelijke rechten binnen hun gemeenschap en hun boerenorganisatie te worden.  De vrouwen komen van zeven verschillende Fairtrade cacaocoöperaties in Ivoorkust, die samen bijna 5000 leden tellen. Ze leren vaardigheden op het gebied van financiën, onderhandelingen en besluitneming en krijgen les over gendergelijkheid.

Eén van de cursisten is cacaoboerin Kouame Ehui Edith. Kouame is alleenstaande moeder met één kind en heeft de middelbare school niet afgerond. Ze is lid van de SCAEK coöperatie, een Fairtrade gecertificeerde organisatie in Koboti. Ze hoopt vaardigheden te leren die haar helpen met haar boerenbedrijf en als rolmodel binnen haar coöperatie. ‘De Women’s School of Leadership wordt een nieuwe gelegenheid voor ons vrouwen om te leren’, zegt Kouame. ‘Ik zie deze cursus als een kans om mijn leven te veranderen’.

Katalysator voor blijvende veranderingen

Tsitsi Choruma, COO van Fairtrade Africa: ‘We zien de Women’s Leadership School als een katalysator voor blijvende veranderingen in de landbouw. Dankzij de grotere leidinggevende rol van vrouwen veranderen de sociale normen binnen de gemeenschap, één van de belangrijkste struikelblokken voor participatie van vrouwen in bedrijven. Op dit moment bestaat 68 procent van de boeren en arbeiders in de landbouwsector van Ivoorkust uit vrouwen. Toch is maar 25 procent landeigenaar. Maar een klein gedeelte van hen heeft een leidinggevende rol, toegang tot de inkomsten van hun boerderij of zelfs maar een bankrekening. Met dit programma zetten we de eerste stappen op weg naar gelijkwaardigheid binnen cacaogemeenschappen.’

Lees hier meer over het gender beleid van Fairtrade.