Fairtrade goud uit Oeganda onderweg naar Europese markt

Gold shipment

 

Fairtrade ondersteunt kleinschalige mijnen in Oost-Afrika die onder betere handelsvoorwaarden toegang willen krijgen tot de internationale markt. De eerste lading Afrikaans goud uit Oeganda komt deze maand aan in Europa.

Vervolgens zal er worden opgeschaald naar andere mijnen in Oeganda, Tanzania en Kenia om zo het beschikbare volume Fairtrade goud te laten groeien. Bovenop de Fairtrade prijs is het de bedoeling dat er de komende drie jaar $50.000 aan Fairtrade premie wordt gegenereerd voor mijnwerkers door de verkoop van goud aan juweliers en edelsmeden.  

Partnership

In 2018 start een ambitieuze nieuwe samenwerking tussen Fairphone, Philips, Hivos, Unicef, Solidaridad en Fairtrade. Dit partnership, dat wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, zal kleinschalige goudmijnen in Oeganda ondersteunen bij duurzame goudwinning. Dit goud zal uiteindelijk verkocht worden aan Fairphone en Philips. Hiermee laten deze koplopers zien hoe er aan de verduurzaming van de technologiesector gewerkt kan worden. Het programma wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse zaken

Lees meer op de website van onze collega's in de UK.