Hazelnootpasta

Blog fenny

De Keuringsdienst van Waarde dook in de Turkse hazelnotenindustrie. Er is daar sprake van kinderarbeid, goed dus dat ze dat aan de kaak stellen. In de uitzending kwam ook aan de orde dat er geen Fairtrade keurmerk voor hazelnoten uit Turkije is. Dat klopt. Natuurlijk zouden wij het liefst zien dat alle producten uit de hele wereld volgens de eisen van ons keurmerk worden geproduceerd, maar daar zijn we simpelweg (nog) niet groot genoeg voor.

Werkterrein afgebakend

Fairtrade zet zich in voor een sterkere positie van boeren en arbeiders in de minst ontwikkelde landen in de wereld. Als leidraad gebruiken we internationale rapporten van de Wereldbank en Verenigde Naties met overzichten van de allerarmste landen. Turkije, waar veel hazelnoten vandaan komen, is geen ontwikkelingsland en valt dus buiten onze scope.

Niet alleen op de wereld

Gelukkig zijn we niet alleen op de wereld, er zijn andere organisaties die hard werken om de situatie voor hazelnotenarbeiders in Turkije te verbeteren. Dat juichen we toe. En je kunt er als bedrijf ook voor kiezen hazelnoten niet uit Turkije te halen maar uit bijvoorbeeld Italië of Spanje zoals Fair Trade Original doet voor hun hazelnootpasta.

Hoe het keurmerk werkt

Een potje hazelnootpasta bestaat uit meerdere ingrediënten. Met onze focus op grondstoffen uit ontwikkelingslanden, zullen dan niet alle ingrediënten onder Fairtrade-voorwaarden kunnen worden ingekocht. Zo komt de melk gewoon uit Nederland. Een fabrikant die het Fairtrade keurmerk wil gebruiken, is in dit geval verplicht om alle ingrediënten die onder Fairtrade-voorwaarden beschikbaar zijn onder Fairtrade-voorwaarden in te kopen. Denk in dit geval aan de cacao en suiker. Een tweede regel om het keurmerk te mogen gebruiken is dat het totaal aan Fairtrade-ingrediënten tezamen tenminste 20% van het product vormen. Hazelnootpasta met alle cacao en suiker onder Fairtrade-voorwaarden zit boven deze grens. Tot slot moet de fabrikant op de verpakking vermelden welke ingrediënten Fairtrade gecertificeerd zijn en welk percentage dat is. Dit stellen wij als eis zodat consumenten kunnen lezen wat wel en niet Fairtrade gecertificeerd is.