Zeven nieuwe theesmaken van Fair Trade Original

Fto thee

Nieuw van Fair Trade Original: zeven nieuwe Fairtrade theesmaken met een subtiele, kruidige of fruitige twist. De thee heeft een mooie pure basis van Fairtrade en biologische groene thee, zwarte thee, rooibos, kamille of munt. Een vleugje braambes, rozenblaadjes, vanille, zoethout, granaatappel of mango... In jouw kopje komen de subtiele smaken tot leven. De thee is nu al verkrijgbaar bij Jumbo, Deen, de WAAR-winkels en de Wereldwinkels.

Two and a bud

Fair Trade Original neemt voor deze nieuwe smaken thee af van Fairtrade theeplantages in onder meer Egypte, Zuid-Afrika en Sri Lanka. Zo komen de theeblaadjes voor de Earl Green Mango van de Fairtrade theeplantage Greenfield in Sri Lanka. De thee uit dit gebied heeft een goede reputatie, dankzij het gunstige klimaat. Alle thee wordt bij Greenfield met de hand geplukt: alleen de twee bovenste blaadjes en het allerbovenste blad dat nog in de knop zit, halen de plukkers van de struik. In de theewereld heet dit two and a bud.

De theefabriek, waar de blaadjes nog dezelfde dag naartoe gaan, ligt op 465 meter hoogte. Theefabrieken vermelden altijd hun hoogte, omdat dit iets zegt over de eindkwaliteit van de thee. De smaak en geur worden mede bepaald door het zuurstofgehalte in de lucht tijdens het oxideren van de gesneden theeblaadjes.

In Sri Lanka steeg het minimumloon per dag voor plukkers onlangs fors. Veel plantages hebben vervolgens de vereiste hoeveelheid kilo’s te plukken thee evenredig verhoogd, maar dat heeft Greenfield Tea Estate niet gedaan. De medewerkers van Greenfield hebben naast hun salaris profijt van de Fairtrade ontwikkelingspremie.

Led lampen

Uit de ontwikkelingspremie is de gemeenschapszaal gefinancierd. Het Fairtrade Premie Comité beheert deze ruimte, waar onder andere een enorme keuken in zit. Het gebouw is te huur voor bijvoorbeeld bruiloften of politieke bijeenkomsten. In 2016 zijn de premiegelden benut voor schoolboeken, schooltassen en paraplus voor de kinderen; studiebeurzen voor 6 jongeren die naar de universiteit gaan; een begrafenisfonds en de aanschaf van een vrachtwagen . Deze wordt verhuurd aan de plantage om de thee te vervoeren, wat nieuwe inkomsten oplevert. In 2017 wordt op dezelfde basis een bus aangeschaft: voor eigen uitjes én voor de verhuur aan derden. Ook krijgt ieder van de 153 huishoudens op de plantage 4 Led lampen.

Deel jouw #NiceCupOfTea

Hoe ziet een moment met jouw nice cup of tea eruit? Fair Trade Original wil graag zien welke smaak jouw favoriet is en organiseert daarom nu een social media actie met de nieuwe smaken thee. Post je foto met #NiceCupOfTea op Instagram, Facebook of Twitter. Het mooiste theemoment beloont Fair Trade Original met een geheel verzorgde verrukkelijke high tea voor twee personen. Klik hier voor de Facebook-pagina van Fair Trade Original.

Meer lezen over de herkomst van de verschillende smaken thee? Klik hier voor de boerenverhalen op de website van Fair Trade Original.