Beleidsmedewerker Stichting Max Havelaar

Stichting Max Havelaar is per heden op zoek naar:
Beleidsmedewerker
Start 1 januari 2019, 28-32 uur per week, Utrecht


Stichting Max Havelaar is dertig jaar geleden opgericht op initiatief van een coöperatie van kleine boeren uit Mexico. Dit initiatief kreeg wereldwijd navolging: inmiddels zijn 1,66 miljoen boeren en arbeiders in 30 landen aangesloten bij Fairtrade netwerkorganisaties en worden er 27.000 producten met het Fairtrade keurmerk verkocht. Stichting Max Havelaar is de organisatie achter het Fairtrade keurmerk in Nederland en lid van Fairtrade International, de koepelorganisatie die alle Fairtrade organisaties wereldwijd met elkaar verbindt. Max Havelaar | Fairtrade Nederland wil dat boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden in staat zijn een waardig bestaan op te bouwen met de inkomsten uit hun werk en zélf de mogelijkheid hebben te investeren in een duurzame toekomst. Max Havelaar ziet het betalen van fatsoenlijke prijzen als een absolute voorwaarde voor eerlijke, inclusieve ketens. Een ambitieuze missie en via het internationale Fairtrade keurmerk werkt Max Havelaar stap voor stap aan het realiseren van haar visie.

Doel van de functie

Voor Stichting Max Havelaar is campagne, lobby en advocacy in toenemende mate cruciaal voor het behalen van haar ambitie. Als beleidsmedewerker werk je aan het vergroten van de zichtbaarheid, positionering en relevantie van Fairtrade en het creëren van meer draagvlak bij specifieke stakeholders voor de realisatie van rechtvaardigere handelsvoorwaarden. Middels inhoudelijke bijdragen op bijeenkomsten, (online) fora, via debat, ingezonden stukken in de media etc. overtuig je stakeholders van het belang van het betalen van fatsoenlijke prijzen in de keten en koppelt dit moeiteloos aan belangrijke thematische dossiers als leefbaar loon, leefbaar inkomen en human rights due diligence.

Je verantwoordelijkheden

 • Bijdragen aan strategieontwikkeling binnen de koepelorganisatie Fairtrade International en terugkoppelen dan wel vertalen van internationaal beleid naar lokale relevantie.
 • Bijdragen aan inhoudelijke positiebepaling van Stichting Max Havelaar, o.a. door het schrijven van position papers, blogs of via input fondsenwerving. Belangrijke thematische dossiers zijn leefbaar inkomen, leefbaar loon en human rights due diligence.
 • Coördineren en uitvoeren van advocacy campagnes online en offline;
 • Opkomen voor de belangen van boeren en arbeiders bij publieke, private en ngo stakeholders via debat, voordrachten, bijdragen op online fora, ingezonden stukken in de media etc.;
 • Actief onderhouden en uitbreiden van relevant netwerk ten behoeve van een groter draagvlak voor en samenwerking met Fairtrade.

Context

Belangrijk om te beseffen is dat Stichting Max Havelaar onderdeel is van een internationale, multi-stakeholder beweging en veel meer is dan een keurmerk alleen. Het internationale Fairtrade systeem is het enige systeem waarin boeren en arbeiders 50% mede-eigenaar zijn en daarmee een belangrijke stem hebben in beleids- en strategiebepaling. Het kunnen schakelen met mensen van verschillende niveaus en (culturele) achtergronden is een belangrijk onderdeel van je baan.

Wat breng je mee?

Deze vacature betreft een uitbreiding. De beleidsmedewerker is een resultaatgerichte professional, met ervaring in beïnvloeden van zowel interne als externe stakeholders, die projectmatig kan werken met:

 • Goed begrip van – en aansluiting op – de visie van Stichting Max Havelaar; Certificering is niet het eindpunt, de lat moet omhoog. Recente voorbeelden van het werk van Max Havelaar vind je hier en hier.
 • Uitstekend begrip van de belangen en wensen van het bedrijfsleven en de overheid;
 • Kennis van duurzaamheidsdiscussies en -implementatiesystemen binnen voedselketens.
 • Een systemische kijk op marktmechanismen; markttransitiedenken
 • Kennis over en ervaring met dossiers Human Rights Due Diligence, Leefbaar loon en/of Leefbaar Inkomen. Ervaring in een voedselketen (koffie, cacao) is een pré.
 • Overtuigend spreker en uitstekend schrijver in zowel Nederlands als Engels is een must; een derde taal (Frans en/of Spaans) is een pré.
 • Energieke doorzetter, contactueel sterk, relatiebouwer, bruggenbouwer;
 • Professioneel en georganiseerd. Kwaliteitsbewust en resultaatgericht;
 • Afgeronde WO opleiding en minimaal 5 jaar relevante werkervaring.

Met wie werk je samen?

Je komt te werken in een klein team van hoogopgeleide professionals. Je maakt onderdeel uit van het team Policy, Campaigns en Communications (PCC) en rapporteert aan de senior beleidsmedewerker. Je werkt nauw samen met collega´s van de afdelingen PCC, Business Development Management en Financiën, Controle en Organisatie.

Wat bieden we jou?

 • Een mooie uitdagende functie voor 28-32 uur per week; salarisniveau is conform de goede doelensector, en afhankelijk van kennis en ervaring tussen 3400-4400 euro bruto per maand o.b.v. een voltijds contract.
 • Gewenste startdatum: 1 januari 2019
 • Standplaats: Utrecht
 • Een professionele, gedreven cultuur. De mogelijkheid om impact te maken.

Hoe nu verder?

Sluit jouw profiel goed aan bij deze functie en wil je graag bij ons aan de slag? Stuur ons dan je cv en motivatie, vóór 15 oktober naar recruiter Sustainable Talent info@sustainabletalent.nl met in het onderwerp “Max Havelaar beleidsmedewerker”. Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Sustainable Talent 06-54392115

Sustainable Talent zal de eerste gesprekken doen in 16-26 oktober.

Eerste ronde gesprek bij Stichting Max Havelaar is op 30 oktober en 1 november (beide in de middag). Tweede ronde gesprek, met casus, is op 12 november (middag) en 13 november (ochtend)