Banaan 'tartelette'

Maxhavelaar tartalette

Ingrediënten (voor 6 tot 8 personen):

  • 4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
  • bloem om uit te rollen
  • 150 g amandelspijs
  • 1 biologische sinaasappel
  • 1 eiwit
  • ca. 6 net rijpe Fairtrade bananen
  • ½ citroen
  • boter om te bakken
  • 1 a 2 el Fairtrade honing of ahornsiroop
  • 2 el Fairtrade amandelen/amandelschaafsel
  • eventueel slagroom of crème fraîche
  • Lage bakvorm 20 x 30 cm, deegroller, bakpapier, fijne rasp

Werkwijze:

Laat het bladerdeeg ontdooien, leg de plakjes op elkaar en rol het deeg met wat bloem eronder tot een plak die 2 cm groter is dan de bakvorm. Laat het even rusten en bekleed de bakvorm met bakpapier. Leg het deeg in de bakvorm, prik er met een vork veel gaatjes in (ter voorkoming dat het deeg te veel souffleert) en zet 15 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Meng de amandelspijs met de geraspte schil (schoongeboend) van een halve sinaasappel en los geklopt eiwit tot het makkelijk smeerbaar is. Smeer het mengsel uit tot een dunne laag op het deeg en laat één cm. rand. Bak de tartelette 10 à 15 min. voor in het midden van de oven. Pel de bananen, halveer ze in de lengte en besprenkel ze met citroensap. Bak de bananen op het snijvlak kort met wat boter en honing goudbruin en schep ze uit de pan. Leg ze tegen elkaar met het snijvlak naar boven op de voorgebakken deegbodem. Bak de tartelette in ca. 15 tot 20 min. verder gaar en bruin. Bak in een droge koekenpan het amandelschaafsel lichtbruin. Rasp de overige sinaasappelschil erover en bestrooi met amandelen. Laat de tartelette afkoelen of serveer lauwwarm. Lekker met lichtgezoete halfgeslagen slagroom of crème fraîche.

Receptuur en fotografie: ZTRDG