Bulgursalade met gerookte kip en Fairtrade noten

Bulgursalade

Benodigdheden voor 4 personen:

• 1 sjalot, gesnipperd
• 200 g bulgur
• milde olijfolie
• 150 g Fairtrade dadelstukjes of 150 g grof gehakte Fairtrade dadels
• 150 g geroosterde Fairtrade cashewnoten
• pitjes van 1 flinke granaatappel of 100 g verse rode bessen
• 1 friszoete appel, geschild en in stukjes (even groot als de dadelstukjes)
• blaadjes van 6 takjes verse munt, fijngehakt
• blaadjes van 10 takjes verse koriander, fijngehakt
• 3 lente-uitjes, in ringetjes
• 200 g gerookte kipreepjes
• zout en versgemalen peper
• sap van 2 à 3 (kleine) citroenen

Werkwijze:

Fruit de sjalot in een scheutje olijfolie (niet bruin laten worden), doe de bulgur erbij, fruit een half minuutje mee, draai het vuur laag en giet heet water (uit de waterkoker) bij de bulgur tot deze ca. 1 cm onder water staat. Draai het vuur uit, doe een deksel op de pan en laat ca. 15 min. rusten tot het water is opgenomen. Roer de bulgur in een grote kom of schaal los met een vork en laat even afkoelen. Meng de overige ingrediënten door de bulgur. Breng op smaak met peper, zout, citroensap en olijfolie. Serveer met knapperig brood met olijfolie en grof zeezout om het brood in te dippen.

Tips:

  • Gebruik feta of gerookte makreel in plaats van kip.
  • Vervang de vruchten deels door groenten (komkommer, cherrytomaatjes).
  • Couscous is een prima alternatief voor bulgur.
  • Gevoelig voor gluten? Gebruik boekweit of gierst in plaats van bulgur.

Bereidingstijd 20 min. (plus 15 min. rusten) 

Dit recept is afkomstig uit het kookboek 'Eerlijk eten' (Keff & Dessing, 2015).