Cubaanse rijstschotel

Rijst



Kip, bonen en rijst. Vrijwel elke dag weer: kip, bonen en rijst. Dat is wat me op culinair gebied vooral bijstaat van mijn rondreis door Cuba. Precies dat vind je dus ook in deze tropische rijstschotel. Drink er een rumcocktail bij, draai Buena Vista Social Club (of een flinke dosis Cubaton) op de achtergrond en waan je tussen de palmbomen, oldtimers en kleurrijke gebouwen…

Voor 4 personen:

  • 1 theelepel komijnzaad
  • sap van 2 sinaasappels
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 600 gram kipfilet, in blokjes
  • 400 gram zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 mango, in kleine blokjes
  • 10 gram platte peterselie, grofgehakt
  • ½ theelepel chilivlokken
  • sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels kokosolie of zonnebloemolie
  • 2 Fairtrade bananen, in plakken
  • ½ theelepel chilipoeder
  • zout
  • 300 gram zilvervliesrijst

Bereiding:

Doe het komijnzaad, sinaasappelsap, 2 eetlepels olijfolie, de honing, ketjap manis en knoflook in een schaal of kom en roer door elkaar. Doe de blokjes kipfilet bij de marinade en hussel door elkaar. Dek de schaal af met plasticfolie en laat de kip minimaal 20 minuten marineren in de koelkast.

Maak ondertussen de salade door 2 eetlepels olijfolie, zwarte bonen, mangoblokje, peterselie, chilivlokken en het limoensap te mengen in een schaal.

Verhit 2 eetlepels kokosolie in een koekenpan. Leg de plakjes banaan in de koekenpan en bestrooi met het chilipoeder. Bak de bananenplakjes in ongeveer 5 minuten aan beide kanten goudbruin. Leg de bananenplakjes apart en bestrooi ze met het zout.

Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak ondertussen de blokjes kipfilet in een koekenpan goudbruin in ongeveer 10 minuten. Serveer de rijst met de mangosalade, de gebakken banaan en de kip.

Dit recept is verschenen in Bananenboek (Loopvis, 2018).