Easy banoffee pie

Bananen pie


Een Engelse bananenklassieker die gewoonweg niet in de Bananenmaand mag ontbreken! De klassieke versie wordt gemaakt met een zanddeegbodem, maar deze versie is veel simpeler: er komen geen blindbakbonen en zelfs geen oven aan te pas!

Voor 10 tot 12 porties:

  • 400 gram gecondenseerde melk (blik)
  • 400 gram tarwebiscuits
  • 200 gram roomboter
  • 4 Fairtrade bananen
  • sap van 1 citroen
  • 250 ml verse slagroom
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 1½ theelepel instant espressopoeder
  • 50 gram pure chocolade, fijngehakt

Bereiding:

Zet het ongeopende blikje gecondenseerde melk op de bodem van een grote pan en vul deze met water tot het blikje ruim onder water staat. Laat de gecondenseerde melk minimaal 2,5 uur zachtjes koken. Zorg dat het onder water blijft staan, anders heb je kans dat het blikje openbarst. Laat het blikje helemaal afkoelen voor een stevige karamelpasta (dulce de leche).

Vet een taartbodem met losse bodem van Ø 28 cm in met een beetje boter. Maal de tarwebiscuits helemaal fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter in een pan. Meng de gesmolten boter goed door de verkruimelde biscuits en verdeel het biscuitmengsel over de bodem en de zijkanten van de taartvorm. Druk goed aan en zet minimaal 30 minuten in de koelkast.

Besmeer de taartbodem ruim met de karamelpasta. Snijd de Fairtrade bananen in plakjes en besprenkel ze met citroensap. Verdeel de Fairtrade bananenplakjes over de karamel.

Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en 1 theelepel espressopoeder. Verdeel de slagroom over de taart. Garneer met het overgebleven espressopoeder en de fijngehakte chocolade.

Tip!
De Amerikaanse variant op banoffee pie is banana cream pie. Dat is vrijwel hetzelfde gerecht, maar dan met een vulling van romige custard in plaats van karamel.

Dit recept is verschenen in Bananenboek (Loopvis, 2018).