Fairtrade chocolade cupcake met chocotopping

Chococupcake met chocotopping

Ingrediënten voor 12 cupcakes:

- 135 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 25 g Fairtrade cacaopoeder
- 175 g donkerbruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 50 g zachte ongezouten boter
- 125 ml zure room
- 2 eieren

Ingrediënten voor chocotopping:

- 300 g poedersuiker, gezeefd
- 100 g zachte ongezouten boter
- 40 g Fairtrade cacaopoeder, gezeefd
- 40 ml melk
- Voor de garnering: geschaafde Fairtrade pure chocolade of melk-chocolade*

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 170°C. Zeef bloem, bakpoeder en cacaopoeder boven een kom en voeg een snuf zout, de basterdsuiker, vanillesuiker en zachte boter toe. Mix het geheel op lage snelheid totdat het de structuur van grof zand heeft, dit duurt wel 5-10 min.

Klop de zure room eerst met 1 ei los, voeg dan het 2e ei toe en meng goed. Schenk de helft van het zure-roommengsel al mixend geleidelijk toe aan het botermengsel en mix zolang totdat het geheel is opgenomen. Voeg dan de tweede helft al mixend toe en klop totdat het egaal is.

Vul de vormpjes voor tweederde met het beslag en bak in 20-25 min. stevig en gaar. De cake veert terug als je er op drukt. Laat ze 5 min. in de vorm afkoelen, neem eruit en laat verder afkoelen.

Klop voor de topping de poedersuiker, boter en cacaopoeder op lage snelheid tot een egaal mengsel. Voeg de melk toe en mix zodat het goed wordt opgenomen. Zet de mixer nu zolang op hoge snelheid tot het mengsel luchtig en crème-achtig is.

Bestrijk de cakejes met een dikke laag chocotopping. Garneer evt. met chocoladekrullen.

* Met een dunschiller trek je mooie dunne krullen van de vlakke onderkant van een dikke reep chocolade op kamertemperatuur.

Met dank aan foodmagazine delicious. Productie en bereiding: Trudelies Schouten en Kyra van Hoof. Styling: Laura Jongeneel. Fotografie: Saskia van Osnabrugge