Geitenkaasfondue

141107 fairfav kaasfonduwintergroentes2

Een stevig gerecht, waarmee je alle kanten op kunt. Varieer met seizoensgroenten en soorten brood.

Recept voor 4 personen

Bereidingstijd 50 minuten.

Ingrediënten

Voor de fondue:

  • 400 mililiter droge witte Fairtrade wijn
  • 400 gram harde Hollandse geitenkaas, geraspt
  • 200 gram zachte geitenkaas, in stukjes
  • 2 el maizena
  • 1 teen knoflook, geperst

Om te dippen, in hapklare stukjes of repen gesneden:

  • 1/2 volkoren noten-rozijnenbrood
  • 1 kleine knolselderij, geschild
  • 1/2 pompoen, geschild
  • 400 gram bospeen of regenboogpeen, geschrapt
  • 4 bieten, geschild
  • paar takjes verse tijm en rozemarijn
  • Fairtrade olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de groenten samen met de tijm en rozemarijn op een met bakpapier beklede bakplaat (of schep ze in een ruime braadslee), besprenkel ze met olijfolie, breng op smaak met peper en zout en rooster in circa 35 minuten gaar en goudbruin. Schep tussendoor een paar keer om. Prik, voor de groenten de oven uit gaan, een stuk biet in met een vork om te testen of deze goed gaar zijn.
  2. Roer in een kommetje de maizena glad met een scheutje witte wijn. Zet een fonduepan (of pan met dikke bodem) op het vuur, voeg de witte wijn toe en breng langzaam tegen de kook aan. Zet het vuur lager en voeg al roerende de kaas toe. Blijf goed roeren tot de kaas helemaal gesmolten is en voeg dan de knoflook toe. Meng tot slot het maizenapapje erdoor en roer glad.
  3. Zet de pan op een rechaud op tafel en serveer met de geroosterde groenten, brood en Fairtrade jasmijnthee.

Tips

Mocht de fondue gaan schiften: roer er een paar druppels citroensap doorheen. Kies groenten van het seizoen: in de zomer is deze fondue lekker met courgette, aubergine, paprika en tomaat. Fruit en noten doen het ook goed! Dip peer, walnoten of gedroogde vijgen in de fondue. Geen fan van geitenkaas? Vervang hem door andere kaasssoorten, zoals Tynjetaler of Gruyere.

Dit recept is verschenen in Eerlijk Eten (Keff & Dessing, 2015).