Homemade gevulde speculaas

141113 fairfav kruidnoten

Deze gevulde speculaas smaakt zoveel lekkerder dan kant-en-klare, dat je hem waarschijnlijk nog veel vaker gaat maken. Als je een ruimte hoeveelheid speculaaskruiden maakt (zie tip), kun je er ook nog een portie kruidnootjes achteraan bakken.

Recept voor 12 stukken

Bereidingstijd 20 minuten, plus 1 uur deeg laten rusten en 40 minuten bakken.

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram Fairtrade rietsuiker
  • 2 flinke el speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 175 gram koude roomboter, in kleine blokjes (plus extra om in te vetten)
  • 3 el melk
  • 1 eidooier
  • 2-3 el bloem
  • 250 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • 1 handjevol Fairtrade amandelen (eventueel in reepjes)

Bereiding

  1. Meng zelfrijzend bakmeel, speculaaskruiden, suiker en zout. Voeg de roomboter toe en kneed tot een kruimelig deeg. Voeg de melk en 1 eidooier toe en kneed tot een soepel deeg. Verpak in huishoudfolie en leg minimaal 1 uur in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een springvorm (24 cm doorsnede) in met boter. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken, bestuif je werkblad met bloem en rol beide stukken uit tot ronde lappen die precies in de vorm passen.
  3. Leg een lap op de bodem van de vorm en verdeel het amandelspijs erover. Leg de tweede lap erover en druk voorzichtig aan. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de gevulde speculaas hiermee.
  4. Druk de amandelen in een mooi patroon in het deeg of bestrooi met amandelreepjes.
  5. Bak de gevulde speculaas in het midden van de oven in circa 40 minuten gaar en bruin.

Tips

Speculaaskruiden kun je heel makkelijk zelf maken. Meng voor een flink potje vol 30 gram Fairtrade kaneelpoeder, 5 gram kruidnagel, 5 gram gemalen foelie, 5 gram gemalen anijszaad, 2 gram gemberpoeder, 2 gram gemalen kardemom, 2 gram gemalen korianderzaad en 1 gram witte peper. Zet weg op een droge, donkere plek en gebruik in speculaas of kruidnotendeeg. 

Dit recept is verschenen in Eerlijk eten (Keff & Dessing, 2015)