Kokos-cheesecake

141112 fairfav cheesecake

Hij is fairrukkelijk, deze cheesecake. Snijd er kleine puntjes van, want hij is óók behoorlijk machtig.

Recept voor 8 -10 personen

Bereidingstijd 20 minuten, plus 90 minuten in de oven.

Ingrediënten

  • 50 ml kokosolie
  • 1 el vers sap van een Fairtrade limoen
  • 65 gram gemalen koekjes naar keuze (bijvoorbeeld havermoutkoekjes)
  • 65 gram grof gemalen noten naar keuze (bijvoorbeeld pecannoten of Fairtrade hazelnoten)
  • snuf zout
  • 150 gram gemalen Fairtrade kokos, licht geroosterd
  • 750 gram verse roomkaas
  • 6 grote eieren
  • 75 gram (kokosbloesem)suiker
  • 250 ml room
  • 400 ml kokosroom
  • merg van 1 Fairtrade vanillestokje
  • sap van 1 citroen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 165 graden. Bekleed de bodem van een springvorm (24 cm doorsnede) met bakpapier. Smelt de kokosolie in een pannetje, haal van het vuur en meng met limoensap, gemalen koekjes en noten, een snuf zout en de helft van de gemalen kokos tot een kruimelig mengsel.
  2. Verdeel de kruimels over de bodem van de springvorm, druk goed aan met de bolle kant van een lepel en zet in de koeling tot je de vulling erop gaat storten.
  3. Klop de roomkaas met de suiker los met een mixer, meng er daarna één voor één de eieren door.
  4. Voeg room, kokosroom, vanille, citroensap en de helft van de overgebleven kokos toe en klop steving tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Stort de vulling op de taartbodem en zet net iets onder het midden in de oven.
  5. Bak de cheesecake in circa 90 minuten gaar (controleer door een satéprikker in het midden te prikken, wanneer deze er schoon uit komt, is hij gaar).
  6. Haal de cheesecake uit de oven, laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet tot het serveren in de koelkast. Haal uit de springvorm en bestrooi met de overgebleven kokos.

Tips

Lekker met vers rood fruit of verse Fairtrade mango. Bestrooi de taart met Fairtrade rietsuiker en karamelliseer de suiker. In plaats van kokosbloesemsuiker kun je ook lichtbruine basterdsuiker gebruiken of 150 ml agavesiroop of rijstsiroop. 

Dit recept is verschenen in Eerlijk eten (Keff & Dessing, 2015)