Mediterrane kip met rozemarijn

Kip met rijst groene garde hoofdgerecht 480 x 480

Ingrediënten

  • 1 hele kip (of 4 losse bouten)
  • 2-3 el. bloem
  • Scheut Fairtrade olijfolie
  • 200 gram champignons
  • 3 vleestomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 5 takjes tijm
  • 3 takjes rozemarijn
  • 200 ml droge, witte Fairtrade wijn
  • 200 ml groentebouillon
  • sap van een halve citroen
  • 100 gram groene olijven (zonder pit)
  • 300-350 gram Fairtrade rijst
  • zout en peper uit de molen

Werkwijze:

Snij de kip in acht gelijke stukken of de bouten doormidden. Verwijder het overtollige vet. Bestrooi de kip met peper en haal de stukken door de bloem. Verhit de olijfolie en braad de kip (of bouten) in ongeveer 10-15 minuten rondom bruin. Bestrooi met zout. Borstel de champignons schoon, was de tomaten. Snij de tomaten en de champignons in stukjes. Pers de knoflook en voeg deze met de tomaten, champignons en de kruiden toe aan de kip. Bak het geheel een paar minuten mee. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Blus de kip af met de wijn, de groentebouillon en het citroensap. Voeg de olijven toe en laat het 15 minuten pruttelen. Voeg eventueel nog wat bloem toe om de saus dikker te maken. Serveer met de rijst.

Fotografie: Jeroen Niezen
Foodstyling: Henri Wink
Styling: Carline van Oel

Uit De Groene Garde. Kookboek over (h)eerlijk eten