Moonwalk through a vegetable garden

Moonwalk through a vegetable garden

 

Terwijl de biet in vol ornaat ten tonele verschijnt, vervullen de Fairtrade chocolade, zwarten linzen en verwarmde salie een essentiële bijrol in dit schitterende schouwspel van plantaardige smaaksensaties.

Voor 4 personen

Ingrediënten

Bieten

  • 8 kleine bieten, liefst verschillende soorten zoals chioggia, gele biet en rode biet.

Linzen

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 150 g zwarte gedroogde linzen (niet uit blik)
  • 300 ml water
  • 5 salieblaadjes
  • 1/2 pijpje kaneel
  • 1 teen knoflook, fijngehakt

Puree van knolselderij, roggebrood en cacao

  • 100 g knolselderij, schoongemaakt en in dobbelsteentjes gesneden
  • 150 ml water
  • 1 teen knoflook, gepeld en geplet
  • 1/2 tl zout
  • 125 g roggebrood
  • 1 el olijfolie
  • 1 el sojasaus/shoyu
  • 1tl Fairtrade cacao

Gezouten chocolade-balsamico fudge dressing

  • 75 ml balsamico
  • 50 ml bietensap
  • 1 teen knoflook, gepeld en geplet
  • 3 salieblaadjes
  • 15 g pure vegan Fairtrade chocolade
  • snuf zout

Saliekrokantjes

  • 12 blaadjes salie
  • olijfolie

Om af te maken

  • zeezout, versgemalen zwarte peper en rode peperkorrels

Bereidingswijze

Bieten

Verwarm de oven op 200 graden C. Boen de bieten schoon. Verpak ze in gerecycled aluminiumfolie en pof ze ca. 1 uur in de oven. Haal ze daarna uit het folie en pel het schilletje er af (dit gaat heel makkelijk met behulp van een mesje). Snijd de bieten in tweeën of vieren afhankelijk van de grootte.

Linzen

Fruit ui in olijfolie tot glazig. Voeg linzen samen met water toe en breng aan de kook. Voeg
salieblaadjes, kaneel en knoflook toe en laat ongeveer 25 minuten koken. Breng het mengsel tegen het einde van de kooktijd op smaak met zout en peper. Als het goed is hebben de linzen na zo'n 25-30 minuten al het vocht opgenomen.

Puree van knolselderij, roggebrood en cacao

Doe knolselderij met water, knoflook en zout in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag zodra het kookt en houd het deksel op de pan. Kook de blokjes in 10-15 minuten gaar. Verkruimel vervolgens het roggebrood boven de pan en kook even kort mee. Voeg vervolgens olijfolie, sojasaus/shoyu en cacao toe. Pureer alles met een staafmixer of in een keukenmachine tot een gladde puree. Houd warm in de pan.

Gezouten chocolade-balsamico fudge dressing

Doe balsamico, bietensap, knoflook en salieblaadjes in een steelpan. Reduceer het mengsel op matig vuur tot ongeveer de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid over is. Draai het vuur uit en voeg de chocolade toe en laat smelten. Meng met een garde tot een gladde saus en voeg als laatste nog een snuf zout toe.

Salie

Verhit een laagje olie in een koekenpan. Doe de salieblaadjes in de pan en bak ze zachtjes en kort tot ze krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Opmaak

Schep wat puree op de (liefst voorverwarmde) borden. Schik de bieten in de puree, alsof het een soort tuintje is. Schep er wat van de linzen bij en druppel de dressing erover. Garneer met de salieblaadjes, zeezout, peper en rode peperkorrels.

Met dank aan Lisette Kreischer (tekst en fotografie) en Maartje Borst (recept)