Notenrol met honing

141002 fairfav zoet

Een spannende basis voor een dessert: knapperig deeg gevuld met een crunchy notenmengsel met een bitterzoet accent van sinaasappel. Serveer er een bolletje ijs en een toefje slagroom of een flinke schep Turkse yoghurt bij.

Recept voor 6 personen 

Voorbereidingstijd: 25 minuten. Baktijd: 25 minuten.

Ingrediënten

  • 75 gram pistachenoten
  • 75 gram Fairtrade pecannoten
  • 75 gram Fairtrade amandelen
  • 50 gram roomboter
  • 5 el sinaasappelmarmelade
  • 1 Fairtrade sinaasappel, schoongeboend
  • 6 el Fairtrade honing
  • 6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 1 eidooier, losgeklopt
  • 2 el Fairtrade rietsuiker

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Hak de helft van de noten grof in de keukenmachine en haal ze eruit. Maal vervolgens de andere helft van de noten fijn.
  2. Smelt de boter en sinaasappelmarmelade in een steelpan. Rasp de helft van de sinaasappelschil erboven en roer deze er met de honing en de beide notenmengsels door. Neem de pan van het vuur.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de helft van de bladerdeegplakjes op het bakpapier naast elkaar en druk de naden samen zodat het een lange plak wordt. Verdeel het notenmengsel gelijkmatig over het deg (waarschijnlijk houd je nog iets over) en laat daarbij 1 cm van de rand vrij.
  4. Kwast de rand in met eidooier en vorm een tweede rechthoek van de resterende bladerdeegplakjes. Vouw de daagplak over de notenvulling en druk de zijkanten dicht met een vork.
  5. Bestrijk de bovenkant met eidooier en maak met een scherp mes een paar inkepingen in het deeg. Bestrooi het bladerdeeg met rietsuiker en schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de notenrol in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Laat iets afkoelen en snijd in repen. Leg ze op een grote schaal of verdeel over bordjes.

Dit recept is verschenen in Eerlijk Eten (Keff & Dessing, 2015).