Taart met peer en vanille chai thee

Peer vanille chai

Ingrediënten:

225 gram bloem

Snuf zout

120 gram koude roomboter, in blokjes

1 ei

9 peren

3 eetlepels Fairtrade honing

2 zakjes Pukka Vanilla Chai Fairtrade thee

1 eetlepel Fairtrade rietsuiker

2 eetlepels roomboter

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180C.

Doe de bloem, het zout en de blokjes boter in een keukenmachine en meng 20 seconden tot het mengsel op broodkruim lijkt.

Doe het kruim in een koude kom en meng met een koud mes het ei erdoor.

Maak een bal van het deeg, maar kneed niet teveel.

Leg het op een bakplaat, rol het een klein beetje uit, bedek met plasticfolie en laat minstens een half uur in de koelkast rusten.

Schil 4 peren en snijd ze in stukken.

Doe ze met de honing in een kleine steelpan en laat, met het deksel op de pan, 10 minuten op zacht vuur pruttelen.

Stamp de peren met een pureestamper tot een grove compote.

Laat de compote een half uur in een zeef boven een kom afkoelen.

Bekleed een lange rechthoekige vorm of een springvorm van 22cm doorsnede met het korstdeeg.

Strooi de inhoud van de 2 theezakjes over het deeg.

Schil de overige peren, snijd ze in tweeën en verwijder voorzichtig het klokhuis.

Schep de afgekoelde perencompote op het deeg.

Laat de 2 el boter smelten.

Leg de perenhelften op de compote, bestrooi met de rietsuiker en schep er de gesmolten boter over.

Bak de taart in 45 minuten gaar.

Tip: Serve with cream! Of crème fraîche, of clotted cream, of vanilleijs…

Recept en foto van Alexandra Schijf, zie voor meer recepten haar blog: http://servewithcream.com/