Tom Kha Kai

141106 fairfav tomkhakai

Het geheim van een goede Tom Kha Kai: de perfecte combinatie tussen zoet, zuur, zout en pittig.

Recept voor 4 personen

Bereidingstijd 15 minuten, plus 45 minuten zachtjes koken.

Ingrediënten

  • 800 ml Fairtrade kokosmelk
  • 500 ml kippenbouillon (zelfgemaakt of van 1 bouillonblokje)
  • 100 gram verse gember, geschild, in dunne plakjes
  • 200 gram verse laos, in dunne plakjes (van de toko)
  • 6 stengels citroengras, gekneusd, iedere stengel in 5 stukken
  • 8 limoenblaadjes
  • 1 rode peper, in dunne ringetjes
  • 400 gram kippendijvlees, in blokjes van circa 2x2 cm
  • 250 gram kleine kastanjechampignons, in kwarten
  • Thaise vissaus (nam pla)
  • Kokosbloesem- of palmsuiker
  • sap van 1 of 2 Fairtrade limoenen
  • BLaadjes van 10 takjes koriander, fijngesneden
  • 3 lente-uitjes, in dunne ringetjes 

Bereiding

  1. Breng de kokosmelk, bouillon, laos, citroengras, limoenblaadjes en rode peper tegen de kook aan.
  2. Laat zonder te koken op laag vuur circa 30 tot 45 minuten zachtjes trekken.
  3. Proef od de soep pittige genoeg is, zo ja: haal dan de ringetjes peper met een schuimspaan eruit en bewaar ze in een kommetje.
  4. Voeg kip en champignons toe en gaar circa 15 minuten zachtjes mee.
  5. Breng op smaak met vissaus (zout), kokosbloesem- of palmsuiker (zoet) en limoensap (zuur) tot je je ideale verhouding tussen zout-zuur-zoet hebt gevormd.
  6. Verdeel de soep over de kommen; de gember, citroengras, laos en limoenblaadjes eet je niet op (deze hebben de typisch Thaise smaak aan de soep gegeven), maar kun je er gerust in laten zitten ter decoratie.
  7. Bestrooi met koriander en lente-ui en eventueel nog wat ringetjes rode peper.

Tips

Oveg vijf minuten voor het opdienen per persoon 5 grote rauwe garnalen toe (gebruik in dat geval 300 gram kip in plaats van 400 gram). Als je kleine Thaise aubergines kunt vinden bij de toko, gaar deze dan de laatste 10 minuten mee in de soep. Ze zijn ongeveer 1 cm groot, smaken lekker bitter en vullen zout, zuur en zoet perfect aan. Wel even de steeltjes eraf halen. 

Dit recept is verschenen in Eerlijk eten (Keff & Dessing, 2015)