Tropische boerenkoolsalade

141105 fairfav tropischeboerenkoolsalade

Met boerenkool kun je véél meer dan alleen stamppot maken en het is ook nog eens supergezond. Deze Aziatische dressing maakt het knapperige boerenkoolblad wat zachter. Met een handvol pinda's over de salade krijg je toch flink wat crunch.

Recept voor 4 personen

Bereidingstijd 30 minuten.

Ingrediënten

  • 300 gram gesneden boerenkool (dikke nerven verwijderd)
  • 1 Fairtrade mango
  • 1 komkommer
  • 1 rode paprika
  • 2 lente-uitjes
  • 1 klein bosje koriander
  • 1 handvol Fairtrade pinda's

Voor de dressing:

  • 4 el Fairtrade pindakaas
  • 1 el Fairtrade sojasaus
  • 200 ml Fairtrade kokosmelk
  • 2 el vloeibare Fairtrade honing
  • 1 teen knoflook, geperst
  • sap van een halve Fairtrade limoen
  • Eventueel 1/2 tl Fairtrade sambal of 1/2 tl fijngehakte rode peper

Bereiding

  1. Mix de ingrediënten voor de dressing tot een mooi glad mengsel. Een keukenmachine is ideaal, maar met een staafmixer kan ook. Proef en voeg extra sojasaus, honing of sambal naar smaak toe. Voeg een scheutje warm water toe als de dressing te dik is.
  2. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snijd samen met de mango en paprika in kleine blokjes. Snijd de lente-uitjes in ringen.
  3. Rooster de pinda's in een droge koekenpan en hak ze grof.
  4. Meng alle ingrediënten voor de salade in een grote schaal, verdeel de dressing erover en garneer met verse koriander en pinda's.

Tips

Maak er een hoofdmaaltijd van door de porties te vergroten, er gepofte zoete aardappel bij te serveren of Fairtrade quinoa toe te voegen. Voor een vegan versie vervang je de honing door agava- of ahornsiroop. In plaats vna boerenkool kun je ook een andere stevige bladgroente zoals romaine of paksoi gebruiken. Kokosvlokken zijn ook lekker als garnering, net als Fairtrade cashewnoten.

Dit recept is verschenen in Eerlijk Eten (Keff & Dessing, 2015).