Zwarte bonen, rijst, banaan & salsa

Maxhavelaar bonen

Ingrediënten:

  • 2 blikjes zwarte bonen (uitgelekt ca. 500 g)
  • 150 g gerookt spek
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 el olie
  • 1 blaadje laurier
  • ½ kippenbouillonblokje
  • zout en peper
  • ½ tl gemalen komijn (djinten)

Salsa:

Werkwijze:

Laat de bonen uitlekken op een zeef. Snij het spek in blokjes. Snipper de ui en knoflook en snij de paprika in stukjes. Fruit de ui, spekjes, knoflook en paprika in een ruime stoofpan in de olie aan. voeg de laurier en djinten toe en fruit alles op laag vuur glazig. Voeg 200 ml water en het bouillonblokje toe en laat het zachtjes koken tot het meeste vocht weg is. Schep de bonen erdoor en breng tegen de kook aan. Doe de deksel erop en neem de pan van het vuur. Maak de salsa: (en zet een pan water op voor de rijst) snipper de ui en knoflook en snij de koriander grof. Snij het vruchtvlees van de tomaten in blokjes en de geroosterde paprika’s in stukjes. Meng alles door elkaar met de olijfolie, limoensap en paprikapoeder en breng op smaak met zout en peper. Kook de rijst. Pel de bananen en snij ze in dikke schuine stukken. Wentel ze door de bloem, klop ze af en bak ze in een 1 cm laag hete olie in de koekenpan bruin en leg ze uit de pan op keukenpapier. Verwarm intussen de bonen. Schep de rijst op borden met daarop een flinke schep bonen en leg de gebakken banaan erbij. Serveer de salsa er apart bij en garneer met koriander.

Tip: Lekker met avocado salade en gekookte maïs.

Receptuur en fotografie: ZTRDG

  • ½ rode ui
  • 2 knoflook tenen
  • 2 tomaten
  • 2 geroosterde paprika’s (pot)
  • 1 klein bosje koriander + extra om te garneren
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • 2 a 3 el tomaten passata
  • 3 el olijfolie
  • 1 el limoensap
  • 400 g Fairtrade rijst
  • 4 kleine Fairtrade bananen
  • bloem
  • (maïs)olie om te bakken