Start in Ethiopië

Ethopieheader

De koffiesector in Ethiopië wordt bedreigd door ontbossing en klimaatverandering. Het FCP helpt kleine koffieboeren zeer urgente problemen aan te pakken.

Koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië. Van daaruit is de koffieplant ‘coffea arabica’ verspreid over de hele wereld. Veelal werd slechts één koffiestruik meegenomen naar een ander land. Die groeide daar vervolgens uit tot een koffieplantage. Met als gevolg dat er weinig genetische diversiteit is, wat de struiken gevoelig maakt voor ziektes. Om meer resistente koffieplanten te ontwikkelen, moet men terug naar de basis. Dat is de genenpool in Ethiopië. Dit kostbare bezit bevindt zich in nog ongerepte delen van Ethiopische oerbossen.

Maar de ontbossing gaat hard. Tussen 1973 en 2005 is 33% van het regenwoud in Ethiopië verdwenen. Als dit zo door gaat, is er over 25 jaar niets meer over. Dat is desastreus voor de Ethiopische kwaliteitskoffie. Die raakt in hoog tempo zijn schaduwbomen kwijt. Een bosrijke omgeving tempert zonnestralen, verzacht het effect van slagregens en behoedt de bodem voor uitdroging. Juist aan zijn productiemilieu dankt de koffie zijn hoogwaardige kwaliteit. Klimaatverandering verergert het ontbossingsprobleem nog.

Koffie is extreem gevoelig voor temperatuurstijging.

Ethopiethermo

+3°C

3 graden hoger bedreigt de plant zelf. De struik heeft moeite om te overleven.

+2°C

2 graden hoger zorgt voor productiviteitsverlies. De struik brengt minder op

+1°C

1 graad hoger zorgt voor kwaliteitsverlies. De koffie gaat al compleet anders smaken.

Partners in Ethiopië

De Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU) is de Ethiopische partner in het programma. De Union werd in 1999 opgericht om tegenwicht te bieden aan de particuliere koffie-industrie, die het boerenbelang niet altijd op de eerste plaats heeft staan. Inmiddels zijn 217 lokale coöperaties aangesloten, samen goed voor meer dan 200.000 leden. 28 van deze coöperaties zijn op dit moment Fairtrade gecertificeerd, bijna alle ook biologisch. Nog eens 17 coöperaties zitten in de pijplijn voor certificatie.

OCFCU is een sterke Fairtrade partner. Ze helpt haar leden om met betere koffie en rechtstreekse export meer aan hun koffie over te houden. De Fairtrade premie heeft grote waarde voor de gecertificeerde coöperaties. De premie wordt besteed aan onderwijs en gezondheidszorg, lokale wegen, bruggen en sanitaire voorzieningen. Het meest trots zijn de boeren op eigen machines voor de eerste verwerking van hun koffie. Ze hoeven dan niet meer bij particuliere handelaren aan te kloppen.

OCFCU wordt in het Koffie-Bos Programma ondersteund door vier gespecialiseerde Ethiopische organisaties.

HOA-REC&N (Horn of Africa Regional Environment Centre and Network)

ECFF (Environment & Coffee Forest Forum)

Farm Africa

OFWE (Oromia Forest and Wildlife Enterprise)