Ama kouao   hires  2
Boer
Cacao,
Ivoorkust

Ama Kouao

Ama Kouao is cacaoboerin en woont in Abengourou in het oosten van Ivoorkust. 

Ze heeft 7 hectare cacao en heeft zich in 2012 bij de Fairtrade gecertificeerde coöperatie Scaanias aangesloten. Haar man is overleden dus bewerkt ze de 7 hectare samen met twee arbeiders op basis van “share cropping”. Dit betekent dat de arbeiders een derde van de opbrengst krijgen en zijzelf tweederde.  

Het leukste aan cacao verbouwen vindt ze dat mensen over de hele wereld chocolade eten.  “En dat is goed, want chocolade is gezond”, aldus Ama. 

Ama neemt deel aan de Leiderschapsschool voor vrouwen die Fairtrade in Ivoorkust heeft opgezet. “Ik heb over mensenrechten geleerd en specifiek over vrouwenrechten en dat heeft me de ogen geopend. Vrouwen zijn waardevol. Hier [in Ivoorkust] is de plaats van vrouwen achterin, maar ik neem nu veel meer deel aan alles”.  Ama heeft het ondertussen geschopt tot vicepresident van de coöperatie en is leider van de vrouwenassociatie in haar gemeenschap.  

Het leukste aan de school vond ze de module over vrouwenrechten en dat ze geleerd heeft te budgetteren.  Zij traint nu op haar beurt een nieuwe lichting vrouwen op de school en neemt het onderwerp zelfbewustzijn en zelfvertrouwen voor haar rekening.  

Haar droom voor de toekomst is succes voor haar 4 kinderen en 13 kleinkinderen.