Gladys elima
Boer
Rozen,
Zimbabwe

Maidei Kariwo

Sinds de Zimbabwaanse kwekerij Girdport Fairtrade gecertificeerd is, geniet Maidei Kariwo betere werkomstandigheden. Samen met haar collega’s produceert ze sinds kort Fairtrade rozen voor de Nederlandse supermarkt Plus.

Politieke onrust

Het gematigde klimaat van het Afrikaanse land Zimbabwe is de ideale plek voor het verbouwen van subtropische gewassen. Helaas is de landbouwsector weinig succesvol in het eens zo welvarende land. Onder de dictatuur van president Mugabe hebben inwoners te maken gekregen met politieke instabiliteit, hyperinflatie en grote economische onzekerheid. Omdat de toekomst zo onvoorspelbaar is durven boeren en kwekerijhouders niet te investeren en lange termijnplannen te maken. Fairtrade geeft de werknemers op kwekerijen extra zekerheid. Zo krijgen werknemers van de rozenkwekerij nu een officieel arbeidscontract en hebben ze recht op verlofdagen.

Export naar Europa

De drie rozenkwekerijen Florinova, Kiaora en Heyshott in het noordoosten van Zimbabwe hebben zich verenigd onder het bloemenbedrijf 'Girdport'. De kwekerijen werden in 2009 Fairtrade gecertificeerd. Bij elkaar werken er nu meer dan 737 werknemers. Sinds 2012 importeert de Nederlandse supermarkt Plus een groot deel van haar rozen bij de Fairtrade kwekerijen in Zimbabwe.

Natuurlijke bestrijding

Sinds de kwekerijen Fairtrade gecertificeerd zijn is er milieutechnisch veel verbeterd. Bij Kiaora dragen de werknemers die de rozen besproeien beschermende kleding en worden ze regelmatig medisch getest. Bestrijding van ongedierte gebeurt bij Florinova op een duurzame manier door zoveel mogelijk natuurlijke middelen te gebruiken. Zo worden de rode organismen die de rozen bedreigen (ook wel red spiders genoemd) bestreden door andere piepkleine insecten in de kassen los te laten, die de organismen opeten, vertellen de werknemers van Girdport. Dit noemen ze de Integrated Pest Management methode (IPM). De andere kwekerijen van Girdport moeten echter nog belangrijke stappen zetten om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te reduceren.

Naaimachines

Met de Fairtrade premie, die de werknemers voor het eerst ontvingen in 2011, werd een crèche opgericht voor de kinderen van de werknemers van de kwekerij. Daarnaast werd geïnvesteerd in naaimachines en naailessen voor de vrouwen. Zo willen de werknemers de economische zelfstandigheid van vrouwen vergroten.

Maidei Kariwo

Maidei Kariwo werkt al 9 jaar als rozenplukster voor Heyshott. ‘De werkomstandigheden zijn verbeterd sinds Girdport Fairtrade gecertificeerd is’, zegt ze. ‘Vrouwen krijgen nu drie maanden zwangerschapsverlof en mogen borstvoeding geven.’ Maidei Kariwo vertegenwoordigt samen met een paar collega’s de werknemers van de kwekerij in de Joint Body, een democratisch gekozen groep waarin besloten wordt hoe de Fairtrade premie besteed wordt. Ze is erg blij dat de werknemers naaimachines aangeschaft hebben want daardoor heeft ze geleerd om kleding voor zichzelf en haar drie kinderen te naaien. In de toekomst wil ze ook zelfgemaakte kleding gaan verkopen. ‘Zo kan ik meer geld verdienen om mijn kinderen een goede opleiding te geven’, zegt Maidei.

Girdport zimbabwe infographics 2