Suiker  dsc9527 jpg
Boer
Suikerriet,
Fiji

Nek Ram

Nek Ram

Nek Ram is lid van Labasa, een Fairtrade coöperatie van rietsuikerboeren in Fiji. De coöperatie is een belangrijke producent voor Tate & Lyle, waarvan je de rietsuiker kunt vinden bij Albert Heijn en PLUS. Omdat Nek lid is van een Fairtrade coöperatie krijgt hij meer ondersteuning om duurzaam en efficiënt te produceren en heeft hij meer sociale zekerheid.

De Labasa Cane Producers Association is sinds 2011 Fairtrade gecertificeerd en heeft bijna 4.000 leden verspreid over tien dorpen op Vanua Levu, het op één na grootste eiland van Fiji. De meeste eilandbewoners zijn van Indiase afkomst. De rietsuiker industrie is de voornaamste bron van inkomsten, maar het toerisme is ook een belangrijke sector.

Aanleg van infrastructuur

Een van de grootste problemen van Vanua Levu is het gebrek aan infrastructuur. De  weinige wegen die er zijn, zijn  van slechte kwaliteit. Het eiland heeft ook geen commerciële haven of internationaal vliegveld, hierdoor zijn de transportkosten erg hoog. De Labasa suikercoöperatie heeft met de Fairtrade premie wegen en bruggen verstevigd, waardoor de leden hun suiker nu beter kunnen vervoeren. De coöperatie heeft ook elektriciteitskabels aan laten leggen en een schooltje gerenoveerd.

Duurzame landbouw

Vanua Levu is een eiland met veel biodiversiteit. Bovendien ligt het naast één van de grootse koraalriffen van het zuidelijk halfrond. De coöperatie ondersteunt de boeren om hun productiviteit te verbeteren zonder dat dat leidt tot landdegradatie. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat er geen afvalstoffen in de waterstromen komen, wat directe impact heeft op het naastgelegen koraalrif. De coöperatie werkt ook samen met de Labasa suikermolen om de afvoer van afvalstoffen in de Qawa rivier te minimaliseren en het koraalrif te beschermen.

Klimaatstudies wijzen uit dat Fiji in de toekomst vaker te maken krijgt met overstromingen, droogte en tropische cyclonen. Daarom heeft de coöperatie in goede afwateringssystemen geïnvesteerd om te voorkomen dat boeren straks inkomsten mislopen vanwege overstromingen.

Nek Ram

Nek (73) werkt al 55 jaar als rietsuikerboer in Vunimoli, een dorp op Vanua Levu. Hij pacht samen met zijn vrouw en 3 volwassen kinderen 15 hectare land waarop hij jaarlijks 500 ton rietsuiker produceert. Naast suikerboer is Nek ook actief als vrijwilliger in de buurt. Hij gebruikt zijn kennis en ervaring om andere boeren de kneepjes van het vak te leren en moedigt de jeugd aan om ook in de rietsuikerindustrie te werken.

Nek legt uit: ‘Door de Fairtrade premie kan ik meer en betere suiker produceren. Ik heb bijvoorbeeld mestkalkstof, milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen en messen gekocht. De coöperatie investeert ook in lokale projecten zoals onderwijs en het aanleggen van infrastructuur. Het overlijdensfonds stelt de leden in staat om traditionele begrafenisrituelen uit te voeren.” Het is Nek’s droom om succesvol suikerboer te blijven en andere leden van de Labasa coöperatie te helpen hun suikerproductie te verbeteren.

 

Labasa graphics