Nelson borges da cruz  coopealnor brazilie klein  1
Boer
Sinaasappels,
Braziliƫ

Nelson Borges da Cruz

Nelson Borges da Cruz

Sinaasappelboer Nelson Borges da Cruz is lid van coöperatie Coopealnor. Sinds de coöperatie Fairtrade gecertificeerd is, zijn de boeren minder afhankelijk van grote en machtige sinaasappelverwerkers.

Grootste exporteur 

Brazilië is een veelbelovend land maar de economische groei begon in 2014 te vertragen en het land is in 2016 in een economische  recessie geraakt. De ongelijkheid tussen arm en rijk is groot. Brazilië is wereldwijd de grootste exporteur van sinaasappelsap, maar het zijn vooral de plantagehouders en grote exporteurs die daar profijt van hebben. Omdat de verwerking en export van sinaasappels zo geconcentreerd is, moeten kleine boeren hun producten wel aan de grote, vaak slecht betalende verwerkers verkopen. Door zich aan te sluiten bij Fairtrade gecertificeerde coöperaties staan de boeren sterker en krijgen ze een eerlijke prijs voor hun sinaasappels.

Direct exporteren

In de arme noordelijke provincie Bahia hebben tientallen boeren zich aangesloten bij de coöperatie Coopealnor. De coöperatie weet de grote sinaasappelverwerkers te omzeilen door haar Fairtrade sap te laten verwerken en zelf direct te verkopen aan internationale kopers. Coopealnor stimuleert haar leden om zoveel mogelijk biologisch te produceren. Een paar jaar geleden heeft de Braziliaanse overheid een verpakkingslijn beschikbaar gesteld voor de coöperatie. Daar classificeren en verpakken de boeren het fruit dat ze op de lokale versmarkt verkopen.

Premie

De Algemene Ledenvergadering van Coopealnor beslist ieder jaar zelf hoe de Fairtrade premie wordt besteed. Een aantal voorbeelden:

  • Verbetering van het inpakstation voor verse sinaasappels
  • Aanschaf van een vrachtauto om sinaasappels in te vervoeren
  • Investeringen in 2 landbouwscholen in 2 verschillende gemeentes
  • De bouw van een koelcel (Fairtrade premie en overheidssubsidie)
  • De oprichting en ondersteuning van een vrouwengroep

Nelson Borges da Cruz

De 68-jarige sinaasappelboer Nelson Borges da Cruz droomt van een beter leven voor zijn kleinkinderen. Sinds hij zich heeft aangesloten bij Coopealnor wordt dat mogelijk. ‘Omdat ik nu een hogere prijs voor mijn sinaasappels krijg kan ik meer investeren’, zegt hij. ‘Het is ook fijn dat ik niet meer afhankelijk ben van opkopers die er soms met de sinaasappels vandoor gingen zonder te betalen. Nelson heeft intussen zijn grondbezit verdubbeld van 3 naar 6 hectare. De drie aangekochte hectares zijn voor zijn zoon die nu ook sinaasappelboer is. Verder heeft Nelson zijn oude niet meer erg productieve bomen gerooid en nieuwe aangeplant.

‘Door trainingen te volgen heb ik veel geleerd over het productieproces en kan ik nu lezen en schrijven’, zegt Borges da Cruz. ‘Bovendien weet ik nu veel beter wat mijn rechten zijn, zodat ik voor mezelf op kan komen.’

In dit filmpje legt sinaasappelboer Sergio van de coöperatie Coagrosol uit wat Fairtrade voor hem en zijn familie betekent

Sinaasappel brazilie nelson borges da cruz  1