Pieter in his vine 2013 klein  l
Boer
Rozijnen,
Zuid-Afrika

Piet van Wyk

Piet van Wyk en zijn collega’s ontwikkelden zich de afgelopen jaren tot zelfstandige, ondernemende boeren. De rozijnen die zij verbouwen zijn sinds maart 2014 verkrijgbaar bij Albert Heijn, in de Fairtrade notenmix van Puur en Eerlijk.

Plukken en drogen

De druivenboeren van Eksteenshuil verbouwen hun producten in de dun bevolkte Noordkaap provincie in Zuid-Afrika. Ze wonen en werken op drie eilanden die zijn gevormd binnen de vertakkingen van de Oranjerivier. Net als veel andere boeren in Zuid-Afrika, kregen zij na de afschaffing van de apartheid in 1990 het recht om de grond te kopen die zij al jaren pachtten en bewerkten. In 1994 verenigden ze zich in een associatie, die in 2003 Fairtrade werd gecertificeerd.

Tussen half januari en maart is het oogsttijd. De boeren plukken de druiven en leggen ze te drogen op hun binnenplaatsen of droogveldjes. Daarna brengen ze de rozijnen zelf naar de verwerker. Voor de oogst nemen de meeste boeren een paar seizoenarbeiders in dienst. Deze arbeiders hebben allemaal een formeel contract en krijgen bijna allemaal meer betaald dan het wettelijk vastgestelde minimumloon. Om de kosten van de productie en het transport te dekken kunnen de boeren een lening afsluiten bij de coöperatie, die dan later weer van de uitbetaling wordt afgetrokken.

Nieuwe wijnstokken

De boeren investeren samen in een verbetering van hun positie. De coöperatie heeft een nieuw stuk land gekocht waar ze een fabriekje willen bouwen om de rozijnen machinaal te drogen. Nu werken de boeren hard om hun exporten te vergroten, zodat ze een lening kunnen krijgen om met de bouw daarvan te kunnen beginnen. Met de Fairtrade premie investeerden ze eerder al in verbetering van afwateringskanalen, trainingen en onderhoud van gereedschap. Daarnaast krijgen nieuwe leden die nog geen wijnstokken bezitten deze van de coöperatie.

Piet van Wyk

Pieter van Wyk (55) verbouwt al 40 jaar druiven. Sinds 2006 is hij lid van Eksteenskuil. Samen met zijn zoon begint hij iedere ochtend vroeg met werken, om de hitte van de Noordkaap voor te zijn. Twee maal per week krijgen de planten water via een speciaal aangelegd irrigatiesysteem. Ze snoeien en oogsten de druiven helemaal zelf, voor extra arbeiders hebben ze geen geld.

Op dit moment is slechts 1 hectare van zijn land beplant met druiven. Hij droomt ervan om zijn gaard in de toekomst uit te breiden. En hij heeft goede hoop dat dat snel gaat lukken. ‘Fairtrade heeft mij en mijn familie geholpen om zelfstandiger te worden’, zegt Pieter. ‘Dankzij de premie kan ik mijn productie verbeteren, waardoor ik meer ga verdienen. Onze levensomstandigheden zijn flink verbeterd.’

Eksteenskuil druiven zuid afrika  1