Kouassi
Boer
Cacao,
Ivoorkust

Prospere Kouakou Kouassi

Kouassi (45 jaar) is lid van Ecookim. De cacaoboeren van deze boerenorganisatie in Ivoorkust werken samen aan het verkleinen van het risico op kinderarbeid om zo het welzijn van de kinderen binnen hun gemeenschap te verbeteren.

Ecookim ligt in het dichtbeboste zuidwesten van Ivoorkust. Het klimaat is warm en vochtig, de verschillende rivieren die er stromen zorgen voor genoeg water om te irrigeren. Naast cacao wordt er in het gebied koffie, rijst, mais, yam en in toenemende mate rubber en palmolie verbouwd.

De meeste boeren bezitten tussen de 5 en 10 hectare grond om cacao op te verbouwen. Ze brengen hun oogst naar het magazijn van hun coöperatie, waar de cacao wordt gecontroleerd op vochtigheid en schimmel. Ook wordt genoteerd op welke datum, door wie en hoeveel cacao is geleverd. Als de cacao aan alle normen voldoet wordt het opgekocht en opgeslagen in het magazijn van de coöperatie. Zodra er 385 zakken, ofwel 25.000 kilo cacao, verzameld zijn wordt de partij naar de haven van de hoofdstad Abidjan gebracht. Daar wordt de kwaliteit van de cacaobonen nogmaals beoordeeld.

Ecookim coördineert en ondersteunt 23 aangesloten coöperaties en hun leden bij het verkopen en exporteren van de cacao. In het seizoen 2014/2015 verkochten de boeren samen ruim 27 miljoen kilo cacao. Daarvan was bijna de helft Fairtrade. Er ging bijvoorbeeld een flink deel naar Tony’s Chocolonely, dat sinds vorig jaar al haar cacao uit Ivoorkust inkoopt bij Ecookim.

Nieuwe cacaobomen

De koepelorganisatie helpt de boeren ook om financiële en technische ondersteuning te krijgen en biedt toegang tot landbouwmaterialen en machines. Ecookim investeert meer dan de helft van de Fairtrade premie in de verbetering van productie en kwaliteit van de cacao. Ze namen bijvoorbeeld maatregelen om ziektes in de cacaobomen tegen te gaan. De organisatie wil in de toekomst ook nieuwe cacaobomen aankopen en centra opzetten waar boeren trainingen kunnen volgen over goede landbouwmethodes.

Kinderrechten

De afgelopen jaren heeft Ecookim meer aandacht geschonken aan de preventie van kinderarbeid. De leden besteden een deel van de Fairtrade premie aan trainingen over kinderrechten, zodat de boeren en gezinnen weten wat kinderarbeid precies is en zich meer bewust worden van de schadelijke gevolgen van kinderarbeid. Vanaf 2014 doet Ecookim mee met het project ‘It takes a village to protect a child’, om het welzijn van kinderen en jongeren binnen de gemeenschappen te verbeteren.

Kouassi

Kouassi (45) is lid van Kapatchiva, één van de coöperaties die onder Ecookim valt. Hij is eigenaar van zes hectare land waarop hij cacaobonen teelt. Verder verbouwt hij tomaten, aubergines, koffiebonen en bananen: ‘Voordat ik lid werd van Ecookim oogstte ik hooguit twee ton cacaobonen per jaar. Via de coöperatie volg ik trainingen in productieverbetering. Ik ga drie of vier keer per maand naar een training en krijg stap voor stap uitgelegd hoe ik mijn oogst kan verbeteren. Zo heb ik de verouderde cacaobomen die nog stamden uit de tijd dat mijn vader dit land bewerkte vervangen door nieuwe cacaobomen. Ook kan ik dankzij de Fairtrade premie kunstmest kopen. Dat deed ik niet voordat ik bij de coöperatie was aangesloten, want kunstmest is erg duur. In de zes jaar dat ik nu bij Ecookim ben aangesloten is mijn oogst gegroeid van twee naar zes ton cacaobonen per jaar.’

Alle cacaobonen die Kouassi oogst, kan hij verkopen aan de coöperatie. Dankzij zijn toegenomen inkomen heeft hij een stenen huis gebouwd voor zijn gezin. ‘Mijn vrouw en ik hebben acht kinderen. Mijn vrouw zorgt voor de tomaten en aubergines op onze boerderij. Die eten we zelf, en soms verkopen we ze ook. Samen verdienen we voldoende om ons gezin te verzorgen. De kinderen gaan naar school in Blaisekro. Ik zou graag willen dat ze verder leren, maar de school in Blaisekro biedt maar twee leerjaren aan. Om door te leren moeten ze ergens anders gaan wonen. Misschien dat ze in de toekomst mijn bedrijf kunnen overnemen. Ik hoop dat ik tegen die tijd genoeg verdien om voor al mijn kinderen een huis te bouwen.’

Meer over Ecookim en Fairtrade cacao

Meer weten over Ecookim? Kijk op de website.

Kijk hier naar een filmpje waarin cacaoboeren uit Ghana, Ivoorkust en de Dominicaanse Republiek vertellen over eerlijke handel.

Hoe wordt Fairtrade cacao in Ivoorkust verbouwd? Dat zie je hier.

Ook Klokhuis heeft aandacht besteed aan de cacaohandel in Ivoorkust. De uitzending kun je hier terugzien.